Artuin.com

nieuws

Bladeren overal...geef ze terug aan de bodem

Nog even, dan is al het blad van de bomen gevallen. Het hoopt zich soms op in hoeken, het bedekt het gazon en vormt gevaar voor slippartijen op het terras. Het is nodig om het blad te verwijderen. Je kunt het in de GFT container gooien, maar je kunt met blad ook de bodemkwaliteit flink verbeteren. Blad is een welkome voedselbron voor dieren die in de bodem leven, wormen verteren blad en brengen de mest weer terug in de bodem. Blad houd vocht vast en beschermt tegen vorst, egels vinden bescherming in blad en vogels zoeken er hun hapjes tussen.

Hoe ga je te werk?
Haal blad altijd weg van gazon en vaste planten, waar het verstikkend werkt. Gevallen blad kun je deponeren tussen bomen en struiken, waar geen kwetsbare vaste planten groeien. Hier zal het niet snel wegwaaien vormt het een dicht pakket. Zelf bladcompost maken is ook heel eenvoudig. Je stopt het gevallen blad in plasticzakken, bewater het blad en zet de zakken gesloten weg. Prik een paar gaten in de zakken voor zuurstof. Het blad gaat door de aanwezige schimmels vanzelf composteren en na een jaar zal het blad veranderd zijn in fijne compost. Compost is een bodemverbeteraar voor elke tuingrond, het brengt voeding in de bodem en verbeterd de structuur.
Sommige bladsoorten verteren langzamer, zoals eik, plataan, walnoot en naalden of conifeer. Hou deze liefst apart omdat ze langere tijd nodig hebben voor het mooie compost is.

Met hetzelfde gemak, gooi je blad in de...vuilniszak. Veel plezier met deze mooie kringloop op eigen terrein